Print deze pagina Sla deze pagina op

Allergieën

Inleiding

Allergie wordt wel eens de ziekte van de eenentwintigste eeuw genoemd. Het aantal mensen met een allergie is wereldwijd toegenomen en over de oorzaak tast men nog in het duister. In Nederland wordt geschat dat 30 - 40 % van de bevolking het vermogen heeft om allergisch te reageren.

Wat is allergie?

Allergie is een overgevoeligheidsreactie op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel van bomen, grassen of onkruid, we spreken dan voor hooikoorts. Maar men kan ook allergisch zijn voor  huidschilfers van dieren, uitwerpselen van huisstofmijten en schimmels.
Ons immuunsysteem (afweersysteem) beschermt ons lichaam tegen aanvallen en het binnendringen van lichaamsvreemde stoffen, door het maken van onder andere antistoffen. Bij een allergie is het immuunsysteem ontregeld en maakt het antistoffen (IgE) die averechtse reacties veroorzaken.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn stoffen (in het algemeen eiwitten) die aanleiding kunnen geven tot allergische klachten. Allergenen kunnen ingedeeld worden in een aantal groepen, afhankelijk van de manier waarop het lichaam ermee in aanraking komt:

'  '

Figuur 1: Berkenboom   Figuur 2: Bijen

Klachten door allergie

Bij een allergische reactie kunnen verschillende organen tegelijk betrokken zijn:

'
 Figuur 3: Pollenkalender

Meer informatie

Allergie: diagnose en behandeling