Nieuws

Wetenschappelijk onderzoek bij longkankerpatienten MCL de behandeling vanuit patientperspectief onderzocht

Wat vond de patiënt zélf achteraf van de behandeling van longkanker? Het Medisch Centrum Leeuwarden is gestart met een wetenschappelijk onderzoek onder enkele honderden patiënten met longkanker. Met dit onderzoek proberen MCL-artsen Wouter van Geffen (longarts) en Rolof Gijtenbeek (longarts in opleiding) inzicht te krijgen hoe de patiënt de longkankerzorg ervaart. De uitkomst van het onderzoek zal naar verwachting leiden tot verbetering van kwaliteit van de longkankerzorg.

lees verder

Onderzoek met elektronische neus om longkanker op te sporen

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is sinds 2019 één van de deelnemers in een groot landelijk onderzoek naar het gebruik van een elektronische neus (eNose) bij het vaststellen of een patiënt longkanker heeft

lees verder

Dhr. H. Pasma, longarts Medisch Centrum Leeuwarden, is per 1 februari 2017 met pensioen gegaan. Wij wensen hem alle goeds voor de toekomst! 

Benauwdheid en kortademigheid

Op 25 november 2014 bespraken longartsen Jan van der Maten en Ralph Koppers het onderwerp benauwdheid en kortademigheid. Bekijk hieronder de beide lezingen!

lees verder

Netwerk longoncologie Friesland opgericht

logo MFL.jpg      IKNL.jpg

Om de kwaliteit van de long-oncologische zorg in Friesland verder te verbeteren heeft de Maatschap Friese Longartsen in samenwerking met IKNL het initiatief genomen tot het oprichten van een zogenaamd Managed Clinical Network (MCN) voor long-oncologische zorg: het Netwerk longoncologie Friesland. Een invitational conference op 20 mei markeerde de start van dit netwerk 

lees verder

Resultaten Dyspnoe Polikliniek 2011-2013

dyspnoepoli.jpg In september 2011 is de dyspnoe poli van start gegaan in het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. De huisarts kon een patiënt hier naar toe sturen met onbegrepen benauwdheid (dyspnoe).
In de periode 2011-2013 hebben we 51 patiënten gezien, bestaande uit 34 vrouwen en 17 mannen met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar.

lees verder

Een 'nieuwe' manier van voortbewegen

Een 'nieuwe' manier van voortbewegen

Longarts Ralph Koppers van de Maatschap Friese Longartsen ontwikkelde NRGbike als loophulpmiddel

Je ziet ze vaak op het trottoir racen: kleine kinderen op een loopfietsje. De allereerste houten tweewieler uit 1817 was ook een loopfiets; de draisine. Het concept van de loopfiets is dus niet nieuw, maar de toepassing als loophulpmiddel voor volwassenen is wel relatief nieuw. In het najaar van 2010 begon longarts Ralph Koppers zich af te vragen waarom de loopfiets als loophulpmiddel niet veel vaker wordt gebruikt.

lees verder