Print deze pagina Sla deze pagina op

Bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de longarts uw luchtwegen bekijkt met behulp van een dunne buigzame slang (bronchoscoop). Met de scoop kan de arts uw luchtwegen van binnen onderzoeken en eventueel kleine stukjes weefsel wegnemen.

Voorbereiding voor het onderzoek

Het onderzoek

U zit in een stoel of ligt op een onderzoektafel. Als u een gebitsprothese draagt, zal de verpleegkundige u vragen om die uit de mond te nemen.

De arts of de verpleegkundige verdooft de keel met een verdovingsspray. De verdovingsspray heeft een bittere smaak en geeft een gevoelloze keel. Het slikken gaat nu moeilijker. Er wordt ook verdovingsvloeistof in de luchtwegen gedruppeld. Dit kan een hoestprikkel veroorzaken die na enkele seconden weer verdwijnt.

De arts brengt via de neus of de mond de bronchoscoop in uw luchtwegen. U kunt tijdens het onderzoek gewoon doorademen. De arts bekijkt de binnenkant van de luchtpijp en de vertakkingen ervan. Soms wordt via de scoop wat slijm weggezogen en/of een klein stukje weefsel (een biopt) weggenomen voor microscopisch onderzoek. Dit wordt over het algemeen als pijnloos ervaren.

Soms vindt de arts het noodzakelijk dat de luchtwegen worden gespoeld (lavage). Hierbij spuit de arts via de scoop een oplossing van water en zout in een deel van de longen; de vloeistof wordt ook meteen weer afgezogen. Het afgezogen vocht wordt in het laboratorium onderzocht. Het spoelen van de luchtwegen is pijnloos.

Het onderzoek duurt gewoonlijk 5 tot 15 minuten.

Na het onderzoek

Eventuele nawerkingen van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek

Uw longarts zal de uitslagen van het onderzoek met u bespreken.