Print deze pagina Sla deze pagina op

Endo-echografie via de luchtweg (EBUS)

Een endoscopie is een onderzoek waarbij een bestuurbare slang (de endoscoop) via de mond in de slokdarm of de luchtwegen wordt geschoven zodat de arts de binnenkant van deze organen kan inspecteren.

Bij een endo-echografie wordt een endoscoop gebruikt met aan het uiteinde een klein echo-apparaatje. Dit echo-apparaatje zendt onhoorbare geluidsgolven uit. De echo's van deze geluidsgolven worden na weerkaatsing in het lichaam weer opgevangen en omgezet in een zichtbaar beeld op een monitor. Doordat de geluidsgolven diep in de weefsels doordringen, is het mogelijk om informatie te krijgen over de toestand van weefsels die dieper liggen en met de gewone endoscoop niet gezien kunnen worden.

Wat houdt endo-echografie via de luchtwegen in?

De endo-echoscoop wordt via de mond in de luchtpijp geschoven, zodat de luchtwegen en het omliggende gebied kan worden geïnspecteerd. Het is mogelijk om via de scoop een punctie te verrichten in weefsel dat aan de buitenkant tegen de luchtpijp aan ligt. Dit onderzoek neemt ongeveer 15 tot 30 minuten in beslag.

Meer informatie over de voorbereidingen voor het onderzoek leest u in de folder: flexibele endo-echografie luchtwegen

Het onderzoek

Op de endoscopie-afdeling wordt u naar de rustruimte gebracht. De volgende voorbereidingen vinden plaats in de rustruimte en/of onderzoeksruimte:

Tijdens het onderzoek ligt u op de rug. De endoscopie-assistent plaatst een ring tussen uw kaken om uw gebit en de endo-echoscoop te beschermen. De arts brengt de endo-echoscoop in. Dit kan even vervelend voelen. Ondanks de endo-echoscoop in uw luchtwegen heeft u voldoende ruimte om te ademen.

Tijdens het  onderzoek neemt de arts wat weefsel weg (een punctie) voor nader onderzoek. Dit kan eventueel gevoelig zijn. Als de arts klaar is met het onderzoek wordt de endo-echoscoop weer uit uw mond gehaald. De endoscopie-assistente brengt u weer naar de rustruimte.

Na het onderzoek

Na het onderzoek moet u nog twee uur in bed blijven en mag in deze tijd niet eten en drinken. U dient namelijk nuchter te blijven zodat u bij eventuele complicaties behandeld kunt worden. U mag de rest van de dag niet zelf autorijden. Het middel dat u toegediend heeft gekregen, beïnvloed de rijvaardigheid. Het is daarom noodzakelijk dat u, na het onderzoek, eventueel naar huis gebracht wordt.

Na een endo-echografie kan het zijn dat uw keel wat pijnlijk is. Ook kunt u na het onderzoek wat bloederig slijm ophoesten. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken. Het verdwijnt vanzelf binnen één of twee dagen.

Wanneer u na thuiskomst klachten krijgt van (toenemende) pijn en/of koorts moet u contact opnemen met uw behandelend arts.
De uitslag van het onderzoek zal door uw eigen arts (de arts die het onderzoek heeft aangevraagd) met u worden besproken.

Meer informatie

Meer informatie over het onderzoek in het MCL, de voorbereidingen en mogelijke complicaties leest u in de folder: flexibele endo-echografie luchtwegen. Als u nog vragen heeft kunt u deze stellen aan uw behandelend arts.