Print deze pagina Sla deze pagina op

Pleuravochtdrainage

De beide longen en de borstwand worden omgeven door het long- en borstvlies (pleura). Om verschillende redenen kan er vocht in de ruimte tussen de long en de borstwand ontstaan, wat hier van nature niet hoort te zitten. Om dit te verhelpen brengt de longarts een dunne slang (drain) tussen twee ribben door, in de ruimte die tussen de long en de borstwand zit. Met behulp van een pomp wordt het vocht weggezogen. Tevens kunnen de longvliezen aan elkaar "geplakt" worden met een medicijn. Hierdoor wordt voorkomen dat zich daar opnieuw vocht ophoopt.

Voorbereiding voor de ingreep

De ingreep

Het plakken van de vliezen

Soms besluit de longarts tot het "plakken" van de vliezen. Dit betekent dat er via de drain een medicijn tussen de longvliezen wordt gespoten. Hierdoor kleven de vliezen aan elkaar en kan er zich geen vocht meer tussen de longvliezen ophopen. Dit kan pijnlijk zijn. U kunt een pijnstiller krijgen. Na het inspuiten van het medicijn wordt de drain gedurende twee uur afgeklemd. Het medicijn kan nu zijn werk doen. Daarna worden de klemmen verwijderd en wordt eventueel vocht afgezogen. Na het inspuiten van het medicijn kunt u gedurende korte tijd verhoging krijgen. De longarts zal met u bespreken of het plakken van de vliezen bij u nodig is.

Het verwijderen van de drain

Indien de longfoto goed is en de vochtproductie minimaal is, besluit de longarts de drain te verwijderen. De arts verwijdert de hechting waarmee de drain vastzit en verwijdert de drain. De verpleegkundige assisteert hierbij. Het insteekgaatje wordt stevig afgeplakt met gazen met vaseline. De zalf (vaseline) zorgt ervoor dat het insteekgaatje afgesloten is. De verwijdering van de drain duurt ongeveer vijf minuten. Het verband moet drie dagen blijven zitten, dan is het insteekgaatje dichtgegroeid. In die tijd mag u niet douchen, omdat het verband niet nat mag worden. Als het verband loslaat, waarschuwt u dan een verpleegkundige.

Duur van de drainage

De duur van de pleuravochtdrainage hangt af van de bevindingen van de ingreep en de snelheid van het ontplooien van de long. De drainage wordt voortgezet totdat er geen pleuravocht meer afloopt. De ziekenhuisopname varieert in het algemeen van vijf tot tien dagen, afhankelijk van het beloop en de uitslag van de ingreep.

De uitslag

De longarts bespreekt tijdens uw verblijf in het ziekenhuis de resultaten van de ingreep met u.