Sneldiagnostiek longkanker MCL

Kortgeleden bent u door uw huisarts naar het ziekenhuis verwezen. De reden hiervoor was dat u een röntgenfoto van uw longen moest laten maken. Inmiddels hebt u van uw huisarts vernomen dat er sprake is van een afwijking op deze longfoto, waarbij er sprake kan zijn van kwaadaardigheid.

Er is onderzoek nodig in het MCL om te kijken of deze afwijking op de longfoto kwaadaardig (kanker) of goedaardig is. Het vaststellen van de aard van zo’n afwijking wordt ook wel het stellen van een diagnose genoemd. Uw huisarts en de longarts hebben besloten dat u in aanmerking komt voor een versneld onderzoekstraject. Dit gaat via het ‘sneldiagnostiek traject’ van de polikliniek longziekten MCL. U kunt door dit traject sneller de diagnose krijgen. Hiervoor moet u in anderhalve  week tijd verschillende onderzoeken ondergaan.

Gang van zaken

Het sneldiagnostiek traject ziet er in het kort als volgt uit:

1. U krijgt een afspraak bij een verpleegkundig consulent in het MCL.

2. Het onderzoekstraject gaat van start.

3. U krijgt de uitslag (diagnose) van de longonderzoeken.

1. Afspraak bij verpleegkundig consulent

Het sneldiagnostiek traject start met een afspraak bij een verpleegkundig consulent van het MCL. Deze afspraak wordt op een dinsdag gepland, bij de polikliniek longziekten. U kunt de polikliniek vinden op de eerste etage van het MCL (Route 60). De verpleegkundig consulent van het MCL bespreekt tijdens de afspraak met u hoe het traject verloopt. U ontvangt informatie over de onderzoeken die u tijdens het onderzoekstraject kunt verwachten. Ook krijgt u informatie over wat voor voorbereidingen u moet treffen, voordat de onderzoeken kunnen plaatsvinden. U krijgt daarnaast een overzicht mee waarop de afspraken staan voor de onderzoeken.

Daarnaast heeft u ook de gelegenheid om te praten over de spanningen en emoties die gepaard gaan met het traject.

2. Start onderzoekstraject

Het onderzoekstraject start op de eerstvolgende donderdag na het gesprek met de verpleegkundig consulent.

3. Diagnose

Na de verschillende onderzoeken, kan de longarts u waarschijnlijk vertellen of de aard van de afwijking kwaadaardig (kanker) of goedaardig is. Soms is er meer onderzoek nodig om de diagnose te kunnen stellen. Hierover informeert de longarts u tijdens het diagnosegesprek.

Vragen

Het kan zijn dat u na het lezen van deze folder nog vragen heeft. U kunt dan contact opnemen met een van de verpleegkundig consulenten van MCL, Nynke Beerends, Ynte Heeres, Gerlinde van der Iest of Inge Visser.

Telefoon: 058 – 286 34 84. E-mail: vpclo@znb.nl

De verpleegkundig consulenten zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar op:

Buiten deze tijden kunt u op werkdagen via de mail vplco@znb.nl een terugbelverzoek doen. De verpleegkundig consulent neemt dan contact met u op zodra zij hiervoor in de gelegenheid is en uiterlijk binnen 24 uur.